Tomáš Sklenárik na ZOH 2022 v Pekingu

Olympijské hry v Pekingu sú už minulosťou a s nimi aj mnoho športových príbehov a emócií. Od tých najradostnejších až po tie slzavé …

Každý z nich je témou na samostatnú kapitolu v živote športovcov.

Prvá by sa mohla volať   „ Olympijský sen“  alebo  iba  jednoduchšie „Nádej“. Nádej, že aspoň raz v živote sa podarí byť súčasťou najväčšieho športového sviatku  na planéte Zem – olympijských hier. Nadýchnuť sa elektrizujúcej atmosféry stretnutia najlepších športovcov súčasnosti.

Nádej je tou energiou, ktorá športovcov a ich trénerov ženie vpred za vytúženým cieľom. Cesta k nemu je dlhá a náročná. Každodenným tréningom sa postupne predierať  od prvých krôčikov , cez prvé víťazstvá a prehry o stupienok vyššie. Od prvých medailí na národných majstrovstvách, do  dorasteneckých, juniorských  až seniorských reprezentácií Slovenska.

Tento príbeh sa už úspešne podarilo naplniť aj dvom biatlonistom z Revúcej. Po Martine Chrapánovej , ktorá sa zúčastnila ZOH 2014 v Soči, sa v týchto dňoch vrátil z Pekingu 2022 Tomáš Sklenárik !

Ich príbeh sa začínal podobne – na bežkách na lúkach pri rieke Muránke , až k štartom vo svetových pohároch v biatlone. Vďaka podpore rodičov, trénerov, skromnosti a vytrvalosti sa im podarilo tento sen naplniť. Prešli úspešne cestu od amatérskeho nadšenia až k profesionálnej kariére.

Martina ukončila športovú  činnosť v roku 2017 po  „organizačnej  úprave“ vo vrcholovom stredisku Dukla Banská Bystrica, keď stratila štatút profesionálneho zabezpečenia.

Tomáš je , dúfajme, na jej štarte. Svojimi výkonmi a prístupom sa o túto šancu zaslúžil. Po úspechoch v dorasteneckej a juniorskej kategórii. Už vo svojej prvej sezóne v mužskej kategórii, sa presadil v nominačných pretekoch a získal právo reprezentovať na ZOH v Pekingu.

Druhá kapitola by sa mohla volať „Športová výkonnosť“. Je náročnejšia – športovec od nej očakáva nárast výkonnosti. Do  tohto procesu sa zapája  množstvo faktorov a niektoré už pretekár nemôže ovplyvniť. Od odborného vedenia, cez vytvorenie optimálnych materiálnych podmienok a zdravotnej starostlivosti.

     Veríme, že sa Tomášovi podarí naplniť všetky športové ciele a pre slovenský biatlon bude nádejným prínosom. Prajeme mu k tomu dostatok trpezlivosti, pozitívnej energie i športových úspechov.

           V mene   biatlonových fanúšikov  Klubu biatlonu Magnezit Revúca  mu ďakujeme za pekné zážitky, ktoré nám  doprial ako bývalý člen nášho klubu i ako reprezentant Slovenskej republiky.     Zároveň je príkladom  a „Nádejou“ pre  Lukáša Ottingera, Emu Kapustovú, Tamaru Molentovú, Veroniku Šteczovú i tých mladších športovcov, ktorí sú  práve na tejto ceste  v súčasnosti.

V minulom roku sme si pripomenuli 30. výročie vzniku Klubu biatlonu v Revúcej. Účasť dvoch našich odchovancom na olympijských hrách je krásnou odmenou za úsilie, ktoré sme biatlonu v skromných podmienkach venovali.

Mgr. Milan Chrapán